Şehriye çorbasının yanına ne gider ?

Çeşitli menülerin başlangıcı için şehriye çorbası tercih edilir. Hem normal akşam yemeklerine hem misafir sofraları için sık yapılır. Dolayısıyla şehriye çorbasının yanına ne gider sorusundan ziyade hangi yemeklerin önüne şehriye çorbası yapılabileceği düşünülmelidir.

 

şehriye çorbasının yanına ne gider
şehriye çorbasının yanına ne gider

 

 

Tavuk Yemekleri

Güzel şehriye çorbasının tavuk suyuyla yapıldığı hemen herkesçe bilinir. Bu nedenle de bu çorbanın yapılacağı ya da yapıldığı günler tavuk yemekleri tercih edilerek suyundan yararlanılabilir. Elbette suyu alınabilmesi için tavukların fırında değil, tencerede haşlanması gerekir. Bu başlangıçla yapılacak çok çeşitli tavuk tarifleri bulunabilir. Bunun için uygun olan tavuk bölümünün de kalçalı but olduğu ayrıca belirtilmelidir. Tavuğun en yağlı ve lezzetli suyu bu bölümden elde edilir. Ayrıca kimi tariflerde tavuk haşlandıktan sonra da fırına sürülebilir. Yapılacak olan bazı tavuk yemekleri şöyle sıralanabilir:

– Fırında Soslu Tavuk Çeşitleri (Beşamel sos, salça sos, baharat sos vb)

– Tavuklu Nohutlu Pilav

– Fırında Tavuk Pirzola (Kalçalı butun açılmasıyla hazırlanır)

– Garnitürlü Tavuk

– Haşlama Tavuk Yemeği

– Tavuklu Salatalar

Taze Fasulye Yemeği

Farklı tarifler kullanılarak hazırlanabilecek olan taze fasulye yemeği de yine şehriye çorbası yanına popüler alternatiflerden biridir.  Etli ya da kıymalı yapılması tercih edilen fasulye, kimi mutfaklarda ise zeytinyağlı olarak pişirilir. Her türlüsünün içine domates ve salça eklenir.

Pirinç Pilavı

Bazı mutfaklarda, şehriye çorbası bulunsa bile pirinç pilavında mutlaka şehriye olur. Bu, alışıldık bir durumdur. Bazen de, özellikle et yemekleri yapıldığında veya şehriyeli başka içerikler varsa sade pirinç pilavı yapımı tercih edilebilir. Bu menüde pirinç pilavının öne çıkmasının nedeni, hem tavuk yemekleriyle hem de fasulye yemeğiyle birlikte yenebiliyor olmasıdır. Ayrıca tavuk suyunun hem çorba hem de pilava eklenebilir olması, pilavı diğer yemeklerin arasından öne çıkarabilir.

Et Yemekleri

Çok geniş bir kavram olan et yemeklerini iki ayrı kategoride düşünebiliriz. Sebzeli et yemekleri ve kebap türü et yemekleri olarak ayrılabilir. Sebzeli et yemekleri genelde etin sotelenmesiyle başlar, ardından yapılacak olan ana malzemeye göre sebzeler tercih edilir. Bu şekilde yapılabilecek yemek türleri

– Etli bamya yemeği

– Karnıyarık/Musakka

– Etli taze fasulye

– Etli mantı

– Sebzeli et sote

Bunların yanında, ev yapımı kebap usulü et yemekleri de tercih edilebilir. Yine hem sebzeli hem de kebap türü et yemekleri şehriye çorbasının yanında pilavla birlikte servise uygundur.

– Ali nazik kebabı

– Patlıcan kebabı

– İzmir Köfte

– Kağıt kebabı

Makarna

Şehriye çorbasının yanında patlıcanlı çeşitleri tercih edenler, pilav yerine makarnaya yönelebilir. Bazı şeflerimiz de pirinç pilavının da şehriyeli olması nedeniyle makarna tercihini kullanabiliyor. Çorbanın yanına yapılacak olan ana yemeğe göre, makarna türleri de çeşitlendirilebilir.

– Salça soslu makarna

– Kıymalı makarna

– Peynirli makarna

– Fırında makarna

Mantar Yemekleri

Kimilerinin sadece ızgarada tükettiği kültür mantarı, mutfaklarımızda da kendine geniş bir kullanım alanı bulur. Hem tavuk hem de et yemeklerinde yan ürün olarak kullanılabildiği gibi, ana ürünü mantar olan çeşitli tariflere de ulaşılabilir. Mantarla yapılabilecek yemekler şöyle sıralanır:

– Köri Soslu Mantarlı Tavuk

– Mantarlı Tavuk Sote

– Mantarlı Et Sote

– Fırında Mantar tuzlama

Salata

Şehriye çorbası hazır, ana yemeklere karar verildi ise sırada salata tercihi bulunuyor. Neredeyse her akşam yemeğinde sofralarımızda istediğimiz salata türleri, şehriye çorbası yanına da arzu edilecektir. En çok tercih edilen salata türleri:

– Çoban salata

– Söğüş salata

– Mevsim salata

– Marul salatası

– Tavuklu salatalar

– Yoğurtlu salatalar

Yorum yapın

wp cache